Hát visszajött.

Nem ismerem személyes indítékait, miért is jött vissza. Mert ha velem történtek volna meg, amik vele, én – nagy valószínűséggel állíthatom – soha többé nem kívánkoztam volna vissza szenvedéseim és megaláztatásaim egykori helyszínére.

Igen, itt járt Magyarországon Elie Wiesel.

Akinek e név nem mond semmit, az csak magára vethet.

De ennek apropóján jutott eszembe, hogy lehet egy indíték, amiért talán én is vállalkoznék egy visszaútra. Ez az indíték pedig nem más, mint annak felismerése, hogy a történelem önmaga megismétlésével fenyeget, újra.

Lehet, hogy csak én gondolom így, de azon a véleményen vagyok, hogy azért jött el ide, mert az ordasok mostmár nem csak a kertek alatt ólálkodnak, hanem itt vannak, belül a kerítésen.

És ha még valakinek ez nem lett volna nyilvánvaló, annak a figyelmét szerette volna felhívni e szomorú és veszélyes tényre.

Én legalábbis így gondolom.

Mert az ordasok már nem elégszenek meg a kertek aljával, be akarnak jutni a lakásunkba, a konyhánkba, a hálószobánkba, hovatovább, az agyunkba, a zsigereinkbe.

Mert az ordasok már megint a hatalom közelségét érzik, és ez nekik a vér szaga…

Mert nagyon egyszerű magyarázatát adják bajainknak: ők pontosan tudják, kik a felelősök rossz helyzetünkért, azért, hogy nem érezzük jól magunkat kis hazánkban.

És a magyarázatuk egyre népszerűbbé válik az egyszerű, kevésbé pallérozott, a politikában és a történelemben kevésbé járatos hétköznapi emberek körében. Radikális gyógymódot hirdetnek: rendet kell tenni, el kell távolítani a tumort a társadalom testéből, és akkor ezzel egyszerre csak minden jobb lesz. Csak, hogy mi a tumor, azt ők szeretnék megállapítani, és ráadásul, ha a beteg test egy műtéttől nem gyógyulna meg, az nem tántorítaná vissza őket, hogy újabb és újabb műtéteknek vessék alá. Mindaddig, amíg találhatnak magukon kívül olyat, amit (akiket) ők nevezhetnek el tumornak. Nem számít az sem, ha a beteg közben meghal, ők a céljukat elérték.

 

És ha valakiknek nem igazán érthető, amit itt le merészeltem írni, annak tanácsolom, olvasson sokat: olvassa el Elie Wiesel élettörténetét, és persze műveit, de még az is megteszi, ha Kertész Imrét tanulmányozza kissé alaposabban.

 

Azért ajánlom ezen embereket, mert ha kis hazánkban nem is ismerik (el) őket, attól a világ rajtunk kívül eső része pontosabban tisztában van értékükkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humanoptera.blog.hu/api/trackback/id/tr491656958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása